Terug naar het aanbod

Deepdive sessies


Waarom?

Onze pijlers zijn peers en mentors. Een mentor gaat samen met jou op pad en trekt je verder dan waar zelf dacht te geraken. Peers zijn ontwikkelingsgelijken, kinderen of jongeren die net als jou denken, net als jou zijn. Eenzaamheid en het ontbreken van mensen naar wie ze kunnen opkijken en van wie ze kunnen leren zijn twee belangrijke problemen bij onze tieners. In een wereld die zo anders is dan die van hen staan ze vaak alleen met hun interesses en vragen. De asynchrone ontwikkeling (de cognitieve, emotionele, sociale en lichamelijke ontwikkeling verloopt anders en minder evenwichtig bij uitzonderlijk hoogbegaafden) maakt het er op deze leeftijd ook niet makkelijker op. En daarbovenop komen dan ook de puberhormonen nog eens kijken... Het is een explosieve combinatie. Via de deepdives brengen we onze twee pijlers – mentors en peers – tesamen. Inhoudelijk gaan we samen de diepte in.

Wat?

Twee keer per trimester komen we fysiek samen om in groep kennis te vergaren. We duiken inhoudelijk de diepte in en praten erna nog wat na. Want kennis delen maakt het pas echt leuk.

“Eindelijk eens praten over iets dat ik me écht afvraag. Ik kan niet wachten tot de volgende deepdive!”

Data en thema's (Schooljaar 23-24)

Telkens van 14u tot 17u

  • 26 oktober 2024 - Els De Wit: Filosoferen over moraliteit
    • In deze deepdive filosoferen we over moraliteit. Wat is moreel gedrag? Bestaan er goede dictators of zit er toch wat variatie op?
    • En jij, ben jij wel altijd even moreel als je zelf denkt, of ben je stiekem toch wat hypocriet? Wat als je een onmogelijke beslissing moet maken, welke keuze ga je dan maken?
    • We denken diep en hard, maar af en toe mogen we ook wat lachen. Breng zeker een laptop of een tablet mee, want we gaan ook opzoekwerk doen. Je moet toch weten waarover je praat!
    • Els De Wit is de zaakvoerder van Talentvol. Ze volgde de tweejarige opleiding Filosoferen met Kinderen en Jongeren. Met deze sessie herneemt ze nog eens haar passie: op ludieke, grappige en (volgens deelnemers) ook redelijk moeilijke manier filosoferen met jongeren. Moeilijke vragen stellen, dat is leuk!
  • 14 december 2024 - Mieke Matthyssen: De kunst van het "zich van de domme houden" in de Chinese cultuur: een wijze manier van (over)leven.
    • In de Chinese traditie China kent men al eeuwenlang een voorkeur voor vaagheid en suggestiviteit om de wereld te benaderen en te beschrijven. Dit vloeit onder andere voort uit het traditioneel holistisch (i.p.v. analytisch) en cyclisch mens- en wereldbeeld, met als enige natuurlijke wet constante verandering. Het Taoïsme propageert de opvatting dat echt "weten" een intuïtief proces gegrond in ervaring is, en niet zozeer in kennis en intellectuele activiteit. Maar ook in de Confucianistische morele code vinden we een neiging tot ambiguïteit en je niet te uitgesproken en duidelijk uit te drukken. Dit uit zich in het sociaal leven bij voorbeeld in de omgang met elkaar maar ook in het politieke leven, waar vaagheid en het niet of suggestief onthullen van de ware intenties, gedachten, en emoties deugdzaam is. Daarnaast dient je van de domme houden en geveinsde onwetendheid ook als coping-strategie, als een manier om in het dagelijks leven harmonie te bewaren. Aan de hand van Chinese spreuken en voorbeelden uit het dagelijks leven gaan we inzoomen op dit bijzonder cultureel fenomeen. Daarnaast leggen we ons toe op het schrift, de karakters, die ook een zekere vorm van suggestie en dubbelzinnigheid belichamen.
  • 8 februari 2025 - Jef Abbeel: Midden-Oosten. Palestina – Israël – islamitische terreur wereldwijd
    • Tot 11 september 2001 leek het Midden-Oosten voor de meeste mensen veraf te liggen. Door de aanslagen in New York en Washington, met 3.000 doden, werden velen plots wakker. En met de aanslagen in Parijs (2015) en Brussel (2016), georganiseerd door Oussama Atar uit Brussel, was het gevaar wel echt onder ons. De aanval van Hamas op 7 oktober 2023 maakte iedereen weer wakker. We beginnen met de Joodse geschiedenis vanaf Abraham, de Jihad sinds 622 , de stichting van de staat Israël, de oorlogen die daarop volgden tussen Arabieren en Joden, de huidige conflictsituatie tussen Israëli"s en Palestijnen, de benarde situatie van de Palestijnen. Dan gaan we over naar de Arabische revolutie(s) van 2011 tot nu, de toestand in Syrië, de rol van I.S.
    • We geven ook een overzicht van de meeste Arabische / islamitische landen van Nigeria tot Indonesië. En van de terreurorganisaties die vooral in Afrika steeds meer terrein winnen, maar ook bij ons nog aanwezig zijn. En we proberen een antwoord te geven op alle vragen.
    • Jef Abbeel is ondertussen een vaste waarde in onze deepdives. Hij kan urenlang met grote passie vertellen over geschiedenis, en onze tieners hebben hem dan ook teruggevraagd. Ditmaal kom je meer te weten over de Koude Oorlog. Op aanvraag van onze tieners. Neem een kijkje op jefabbeel.be!
  • Maart 2025 - Te bepalen
  • April 2025 - Te bepalen

Praktisch

Locatie: CC Ter Dilft, 2880 Bornem

Tijdstip: Telkens van 14u tot 17u

Tarief

  • € 80




Terug naar het aanbod