Als een peuter in een pretpark: te jong voor alles

Ingediend door Els De Wit op ma, 06/04/2018 - 11:02
hoogbegaafd

 

Als een peuter in een pretpark: te jong voor alles

 

Het thema lag al lang op stapel. Te wachten. Op nu, denk ik. “Bijzonder: Marie is net 14 en heeft haar diploma middelbaar al op zak” titelt de kop. Het artikel staat onder de rubriek “Opmerkelijk”. Dat vind ik opmerkelijk, dat wij dat opmerkelijk vinden.

 

DE PAARDENMOLEN
R. vraagt aan de dame van de speelgoedwinkel hoeveel stukjes er juist in het bouwpakket zitten. De dame antwoordt dat hij eigenlijk daar nog veel te jong voor is. Het speelgoed in rij 3, dàt is meer voor zijn leeftijd.

 

HET REUZENRAD
Je kind komt in een winkel en stelt onnoemelijk veel vragen aan jou. Vragen die niet bij zijn afmeting passen. De kassierster lacht eens, de meneer links van jou kijkt eens wanneer je hem een genuanceerd antwoord geeft. Je geeft je kind liever ineens de volle lading, om jezelf twintig vragen extra te besparen.

 

HET SPIEGELPALEIS
Tijdens de opendeurdag van de lokale hobbyclub zie je L. openbloeien, “echt iets voor haar” denk je. “Pas over twee jaar” hoor je bij de inschrijving.

 

DE LOOPING
Ook in de academische carrière lopen veel ouders tegen de meetlat.
Daar ben jij nog veel te jong voor.
Dat moeten ze nog niet kunnen.
Dat is pas voor binnen 3 jaar.
Het is het beste dat je haar nog niet leert lezen, dan stoten ze later op een nieuw probleem.
Probeer wel uit het curriculum te blijven, anders kunnen we hen niks meer in school aanbieden.
Als ouder moet je je vaak in bochten wringen om je kind toch maar iets te kunnen blijven aanbieden dat ze én graag doen, én op niveau is, én niet botst met wat ze in school later te zien krijgen.

Ik zie dagelijks kinderen die eigenlijk rijp zijn voor de rollercoaster van Marie. Een razendsnel tempo - als we deze kinderen ook eens de kans geven een ritje te maken. En wie weet… kunnen ze het.

Het artikel waarnaar wordt gerefereerd: https://www.vrt.be/…/opmerkelijk--marie-is-net-14-en-heeft…/

 

Els De Wit is zaakvoerder van Talentvol, dat (uitzonderlijk) hoogbegaafde kinderen vanaf peuterleeftijd begeleidt.
Je kan er terecht voor infosessies, groepstrajecten,begeleiding van ouders en scholen, online en offline verrijkingsmaterialen gebaseerd op vaardigheidsniveau.

 

 

Filosoferen met kleuters, kinderen en jongeren 2018

We gaan steeds verder dan waar ze zelf dachten te geraken. De kleuters krijgen ook de tijd om samen te spelen en de sociale vaardigheden te oefenen. De ouderen krijgen relevante topics, en mogen thema's en vragen zelf aanbrengen. Jouw groep en data http://talentvol.be/hoogbegaafd/groepstrajecten

 

Dagtrajecten voor uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen 2018

Plusklassen voor uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen overdag. Van kleuterleeftijd tot jongeren. Om een kwalitatief hoogstaand aanbod aan een redelijk tarief te kunnen garanderen werkt Talentvol samen met bedrijven, hogescholen en universiteiten. Geen extraatje, maar een basisbehoefte voor het welzijn van het kind.
Try-outs op 8 september, per leeftijd. Info en inschrijvingen http://talentvol.be/hoogbegaafd/dagtrajecten

 

Infosessie Uitzonderlijke hoogbegaafdheid, 13 september, 17u30-19u00

Infosessie Kleuters die voor zijn, 24 november, 9u30-11u30

info en inschrijvingen http://talentvol.be/hoogbegaafd/infosessies 
 

©Talentvol – Kijken vanuit verwondering

Labels