Kijken vanuit verwondering

Ingediend door Els De Wit op ma, 06/04/2018 - 10:57

De kracht van nieuwsgierigheid

Ik observeer graag het gedrag van kleine kinderen. Hoe ze vol verwondering naar een blokje kijken, een leeg flesje met dop, een afstandsbediening. Hoe ze erna het ook eens uitproberen, opnieuw en opnieuw. Geen stappenplan ernaast, geen timer of zelfmonitorend gedrag. Gewoon even doen en herdoen.

 

In de academische carrière van een kind wordt er al snel aandacht besteed aan bijvoorbeeld zelfbeheersing (impulscontrole) en concentratie. Toch tonen studies aan dat kinderen succesvoller zijn wanneer ze sterke verbeeldingskracht hebben, doorzettingsvermogen, vindingrijkheid, met emoties kunnen omgaan en relaties kunnen aangaan, en vooral: nieuwsgierigheid.

 

Nieuwsgierigheid is een belangrijkere factor in de schoolloopbaan van je kind dan de executieve functies.

 

Het is net een van de kenmerkendste eigenschappen van hoogbegaafde kinderen en een eigenschap die ik hard waardeer in mijn praktijk, en in de trajecten die ik aanbied: nieuwsgierigheid, verwondering.

 

Kijken naar de wereld vanuit verwondering maakt dat je dingen anders ziet, opnieuw ziet. Je bevraagt de wereld en wil hem leren kennen. Wat zou het fijn zijn om hem te kennen, niet vanuit hokjes, maar vanuit verbinding. Met grote verwonderende ogen. Alsof je hem elke dag opnieuw voor de eerste keer ziet.

 

©Talentvol – Kijken vanuit verwondering

 

 

 

 

 

Filosoferen met kleuters, kinderen en jongeren 2018

We gaan steeds verder dan waar ze zelf dachten te geraken. De kleuters krijgen ook de tijd om samen te spelen en de sociale vaardigheden te oefenen. De ouderen krijgen relevante topics, en mogen thema's en vragen zelf aanbrengen. 

 

Jouw groep en data http://talentvol.be/hoogbegaafd/groepstrajecten

 

Dagtrajecten voor uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen 2018

Plusklassen voor uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen overdag. Van kleuterleeftijd tot jongeren. Om een kwalitatief hoogstaand aanbod aan een redelijk tarief te kunnen garanderen werkt Talentvol samen met bedrijven, hogescholen en universiteiten. Geen extraatje, maar een basisbehoefte voor het welzijn van het kind.
Try-outs op 8 september, per leeftijd. 

 

info en inschrijvingen http://talentvol.be/hoogbegaafd/dagtrajecten

Labels